Ruoasta puhutaan nyt enemmän kuin koskaan. Erilaiset dieetit ovat nousseet pinnalle fitness-buumin myötä, ja esimerkiksi paastoamisesta löytyy tuhansittain artikkeleita ympäri internetiä. Laihduttajaa ohjataan enemmän syömään oikein kuin urheilemaan enemmän, ja pitkään urheillut saa tauon tullen pidettyä lihaksensa pidempään syömällä oikeita ruoka-aineita. Myös suoliston mystinen maailma on auennut ihmisille paremmin; tiedämme nyt, että suolisto on ihmiskehon toiset aivot. Se elää jatkuvasti ja vaatii tietynlaisia ärsykkeitä toimiakseen kunnolla. Samalla kun tietomme ravinnosta kehittyy, maapallomme voimavarat kutistuvat hiljalleen. Ilmastonmuutos ajaa meidät sellaisten ruokien pariin, joiden alusta loppuun valmistamiseen kuluu mahdollisimman vähän luontoa. Esimerkiksi lihan, maitotuotteet, soijan ja toiselta puolelta maapalloa tulevat hedelmät ovat moni poistaneet ruokatottumuksistaan kokonaan. Tässä artikkelissa käymme läpi parhaita terveellisiä ruokavalioita, jotka auttavat jaksamaan arjessa. Käsittelemme hieman myös ruokavalion vaikutusta ympäristöön, ja miten pienet valinnat vaikuttavat lopputulokseen hurjasti. Ota mukava asento ja nauti!

FODMAP-ruokavalio

FODMAP-ruokavalio on ärtyvän suolen oireyhtymää varten suunniteltu ruokavalio. Siinä tarkoitus on poistaa turvotusta, ripulia ja ummetusta aiheuttavat ruoka-aineet, jotka yleensä sisältävät FODMAP-hiilihydraatteja. FODMAP-hiilihydraatit ovat lyhytketjuisia hiilihydraatteja, jotka eivät ole itse tämän toiminnallisen vaivan syynä, vaan niitä vähentämällä voi vain saada oireet kuriin tai ainakin helpottumaan. Yleensä pahimmat oireet, kuten ripuli tai jatkuva ummetus, loppuvat kun lopettaa sipulin, vehnän ja rukiin, sekä oli-päätteisten makeutusaineiden käyttämisen. Jotkut reagoivat vahvasti myös tiettyihin hedelmiin ja esimerkiksi parsaan ja maa-artisokkaan. FODMAP-pitoisiin ruokiin reagoi usein myös sellaiset henkilöt, joilla ei selkeää ärtyvän suolen oireyhtymä -diagnoosia ole. Jos jatkuva turvotus tai ilmavaivat ovat tuttuja, kokeile pahimpien ruoka-aineiden eliminoimista, tai edes vähentämistä. Eron huomaa yllättävän nopeasti! FODMAP-hiilihydraatit ovat tärkeitä suoliston hyvän bakteerikannan ylläpitämisen kannalta, eli niitä ei kannata lopettaa ikiajoiksi. Monilla auttaakin hetkellinen vähentäminen, ja myöhemmin FODMAPien tuominen hiljalleen takaisin.

Kasvisruokavalio

Kasvisruokavalio on ehdottomasti tämän hetken trendikkäin ruokavalio. Tofu, härkäpavut ja nyhtökaura ovat yhä useamman saatavilla, ja niillä on helppo korvata liha tavallisimmissa ruoissa, kuten esimerkiksi makaronilaatikoissa ja bolognese-kastikkeissa. Härkäpavuista tehdään myös hampurilaispihvejä ja esimerkiksi kasvisnakkeja. Jopa kaikista tyypillisimmät liharuoat ovat korvattavissa vastaavilla kasvisversioilla! Lihassa, etenkin punaisessa lihassa, on runsaasti kovia rasvoja, jotka nostavat säännöllisesti käytettynä veren kolesteroliarvoja, ja lisäävät samalla riskiä esimerkiksi sydämen ja verenkierron häiriöihin ja diabetekseen. Liha on myös raskaampaa ja paljon enemmän energiaa vaativaa ruoansulatuskanavalle; kaikki varmasti tietää muutaman pihvin jälkeisen olotilan. Turvottaa, ei tee mieli syödä enää ikinä. Vatsa ei tunnu toimivan normaalisti muutamaan päivään! Kiloon naudanlihaa kuluu yli 5000 litraa maapallon hupenevista pohjavesivarastoista, kun taas esimerkiksi perunaan ja maissiin kuluu alle 500 litraa. Kasvisruokavalio on siis sekä terveellinen, että myöskin ympäristöystävällinen vaihtoehto. Lihaa ei tarvitse leikata ruokavaliosta kokonaan, vaan jo pienellä vähentämisellä on terveyden – ja luonnon – kannalta suuri vaikutus.

Categories: Uncategorized